Huismiddeltjes tegen lage bloeddruk

0 Shares
0
0
0

Bij mensen met een lage bloeddruk is de bloeddruk, niet geheel verrassend, abnormaal laag. Dat is vervelend, gezien er meerdere gevolgen aan te koppelen zijn. Zo zouden ze symptomen kunnen ervaren als duizeligheid, vermoeidheid en zelfs flauwvallen.

Hoewel het over algemeen niet een heel dramatische aandoening is, kan het soms leiden tot ongemak. In deze blog beschrijven we een aantal huismiddeltjes die wellicht bijdragen aan het verlichten van de symptomen. Lees ze door, probeer ze wellicht uit en ervaar de gemakken van een zorgeloos leven.

Wat is een te lage bloeddruk?

We kunnen in plaats van ‘wat is een te lage bloeddruk?’ beter spreken over ‘wanneer heb je een te lage bloeddruk?’. Dat komt omdat er wel waardes aan kunnen worden gehangen, maar vaak wordt gezegd dat de bloeddruk echt te laag is, als je klachten ervaart.

In lage bloeddruk in waardes verwijst naar een bloeddrukmeting die lager is dan de normale waarden. Voordat we een verdere uitleg geven, is het handig als je de betekenis van een aantal begrippen weet. Lees:

  • Bovendruk: je hart trekt samen en pompt het bloed je lichaam in. De hoogte van de druk in je bloedvaten op dat exacte moment, noem je je bovendruk of systolische druk.
  • Onderdruk: de onderdruk, of wel diastolische druk, is de hoogte van de druk op je bloedvaten als je hart ontspant. Dit is op het moment dat de spanning op hartspieren minder wordt
  • mmHg: de bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg) en bestaat uit twee cijfers, de bovendruk en de onderdruk. Een normale bloeddruk ligt ongeveer op 120/90 mmHg.

Als je bloeddruk onder de 90/60 mmHg ligt, dan wordt dit beschouwd als een lage bloeddruk. Al ligt hier niet per definitie de grens, bijvoorbeeld omdat vrouwen over het algemeen een lagere bloeddruk hebben dan mannen.

Wat is het verschil tussen een lage en een te lage bloeddruk?

Er zijn zat mensen die leven met een lage bloeddruk, maar daar eigenlijk nooit nadelen van ondervinden. Sterker nog, misschien weten ze dit niet eens van hunzelf. Daarom is er een duidelijk verschil aan te duiden tussen een lage en een te lage bloeddruk. Want waar je zonder klachten kan leven met een lage bloeddruk, is je bloeddruk pas te laag als je er klachten van ondervindt.

Symptomen en oorzaken van een te lage bloeddruk

Mensen met een te lage bloeddruk kunnen verschillende symptomen ervaren. Zoals gezegd kan het zich uiten in terugkerende duizeligheid, flauwvallen, concentratieproblemen, een vermoeid gevoel, wazig zicht en misselijkheid. Maar, als dit niet of nauwelijks voorkomt, hoeft dat niet per definitie in verband te staan met je bloeddruk. Komt het vaker voor en blijven symptomen (gecombineerd) terugkomen? Raadpleeg dan een arts of andere medisch professional.

Overigens kan het zo zijn dat een te lage bloeddruk door iets wordt ‘aangewakkerd’. Mogelijke oorzaken van een te lage bloeddruk zijn:

  • Hevig bloedverlies (niet alleen bij wonden, maar ook al bij zoiets als een hevige menstruatie)
  • Dehydratie (een laag vochtgehalte)
  • Bepaald medicijngebruik
  • Ouderdom (veel oude mensen hebben bijvoorbeeld na het eten van een maaltijd te maken met een lage bloeddruk)
  • Zwangerschap
  • Hartproblemen
  • En nog andere oorzaken, die bijvoorbeeld door een arts kunnen worden vastgesteld.

Je kan in ieder geval in gedachten houden dat een te hoge bloeddruk over het algemeen schadelijker is dan een te lage bloeddruk.

Huismiddeltjes tegen een lage bloeddruk

Mocht je soms last hebben van klachten die voortkomen uit een te lage bloeddruk, dan zou je een van de volgende huismiddeltjes kunnen proberen. Onthoud wel dat het nooit verstandig is om eigen doktertje te spelen. Weet je dat je niet goed reageert op een middel of zijn de klachten heel ernstig, raadpleeg dan een arts.

#1 Drink genoeg water

Het handhaven van een goede hydratatie is essentieel voor het op peil houden van je bloeddruk. Bijvoorbeeld uitdroging is funest voor je bloeddruk en daarom zal je je moeten blijven hydrateren. We spreken dan specifiek over water, omdat zoiets als koffie door de cafeïne juist dehydrerend werkt. Al helemaal als het warm weer is of je je regelmatig lichamelijk inspant zal je meer water moeten drinken. Met een gemiddelde van 2 liter water op een dag, kom je al een heel eind.

#2 Neem genoeg vitamines

In sommige gevallen leidt een vitaminetekort tot een te lage bloeddruk (of juist een te hoge bloeddruk). Daarom is het van belang dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Dit doe je door een gezond dieet toe te passen, waarin je gevarieerd en voldoende eet. Eat your veggies!

#3 Probeer kruidensupplementen

Sommige kruidensupplementen, zoals ginseng of zoethoutwortel, worden soms gebruikt om de bloeddruk te verhogen. Contacteer altijd een specialist voordat je kruidensupplementen gebruikt, omdat ze overmatig gebruik en bij sommige mensen bijwerkingen kunnen veroorzaken of wisselwerkingen kunnen hebben met andere medicijnen.

#4 Een kopje koffie

Een kopje koffie op z’n tijd kan geen kwaad. Al helemaal niet als je hoort dat de cafeïne in koffie een bloeddrukverhogende werking heeft. Echter is dit maar een tijdelijke oplossing en zal je niet je dag kunnen vullen met bakjes van de zwarte glorie. Bovendien werkt koffie erg sterk op dehydratie van je lichaam en zal je dit moeten compenseren met nog meer water.

Conclusie

Een lage bloeddruk kan ongemak veroorzaken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Pas als je er klachten van ondervindt, wordt gesproken over een te lage bloeddruk. In dat geval zijn er verschillende huismiddeltjes die kunnen helpen de bloeddruk te verhogen. Denk aan een goede hydratatie en het hanteren van een gezond dieet. Raadpleeg echter altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling. Zij kunnen meten wat de bloeddruk is, wat dat voor je betekent, hoe dat zich verhoudt tot de rest van je lichaam en of je je zorgen zou moeten maken.

0 Shares
Ook interessant