Paracetamol tegen duizeligheid: werkt dat echt?

0 Shares
0
0
0

Je kent het misschien wel: duizeligheid. Sta je midden in de keuken je ding te doen en zie je plotseling alles draaien. Flauwvallen gebeurt niet, maar het duizelige gevoel gaat ook niet weg.

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe je van de duizeligheid afkomt. In deze blog richten wij ons op de vraag of je paracetamol kan slikken tegen duizeligheid. Om je te besparen van enkele spanning, het antwoord is nee. Althans, niet echt. Lees maar gauw verder, dan begrijp je misschien waarom niet.

Paracetamol en duizeligheid

Allereerst is het goed om te vermelden dat (draai)duizeligheid een bijwerking kan zijn van het gebruik van paracetamol. Het mag dan wel zeldzaam zijn dat dat gebeurt, maar het is wel interessant om te horen, gezien je het juist tegen wilde gaan.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat er wel zou gebeuren als je een paracetamol slikt bij duizeligheid, is dat natuurlijk geen reden om het uit te proberen. Sterker nog, bij langdurige of aanhoudende duizeligheid kan er ook wat anders aan de hand zijn. We raden je daarom aan medisch advies in te schakelen. Mocht je duizelig zijn, maar dat normaal gesproken niet voorkomen, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Het kan zo zijn dat je ziek bent en plotseling flauwvalt, omdat er geen genoeg bloed naar je hersenen is gestroomd.

Toch paracetamol gebruiken

Paracetamol is een medicijn dat je bijna in elke drogisterij en supermarkt kan vinden. Bovendien is het erg goedkoop en dus beschikbaar voor bijna iedereen. Toch is dat geen reden om paracetamol te pas en te onpas te gebruiken. Zo heeft het middel verschillende bijwerkingen bij overmatig gebruik en is het redelijk sterk. Dat je gaat uitproberen of paracetamol op een positieve manier bijdraagt aan je duizeligheid, is volledig aan jou.

Let op: deze blog wordt niet met een medische achtergrond geschreven. Pas op met het zelf uitproberen van medicijnen in combinatie met bepaalde kwaaltjes. Er kunnen geen claims worden gemaakt, wanneer het niet goed gaat.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid wordt gekenmerkt door een gevoel van desoriëntatie, lichtheid in je hoofd, draaierigheid of het gevoel dat je gaat flauwvallen. Het kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid, overgeven, een zwak gevoel in je spieren en problemen met evenwicht. Overigens staan de kenmerken ook weer in verband met hetgeen dat de duizeligheid in eerste instantie heeft aangewakkerd.

Mogelijke oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder:

  • problemen met het evenwichtsorgaan in het binnenoor
  • bepaalde aandoeningen, zoals de Ziekte van Ménière, migraine of angststoornissen
  • bijwerkingen van bepaalde medicijnen
  • een te lage of hoge bloeddruk
  • uitdroging, ondervoeding, stress of vermoeidheid
  • te snel opstaan

Afhankelijk van de oorzaak zal, zoals vermeld, je duizeligheid zich op andere manieren tonen. Zo zal je bij migraine meer last hebben van draai-duizeligheid, maar heb je ‘slechts’ een licht gevoel in je hoofd als je op een dag te weinig hebt gegeten.

Wat kan je doen tegen duizeligheid?

Maar als je geen paracetamol kan slikken, wat kan je dan wel doen?

In sommige gevallen kan een arts je bepaalde medicijnen voorschrijven. Echter komt dit niet heel vaak voor en als het zo is, dan zal dat ook met de specifieke oorzaak samenhangen. Professioneel advies blijkt al helemaal belangrijk, als je hoort dat je bepaalde medicijnen juist niet bij een bepaalde aandoening wordt gebruiken. Je wil niet dat het averechts zal werken. Maar goed, we geven je een aantal tips die je kan volgen bij een duizelig gevoel.

#1 Een stabiele omgeving

Het zou ontzettend vervelend zijn als je door je duizeligheid wat anders bezeert. De kans is namelijk zeker aanwezig dat je omvalt en jezelf pijn doet. Om erger te voorkomen raden we je aan opzoek te gaan naar iets stabiels in de omgeving. Dus, ga even liggen bij duizeligheid door een lage bloeddruk of weet dat iemand je kan opvallen.

#2 Gezonde levensstijl

In sommige gevallen is het niet heel verassend dat er duizeligheid optreedt. Bijvoorbeeld, als je een maaltijd overslaat of te weinig drinkt, dan hoef je er niet gek van op te kijken. Daarom is het van uitermate belang dat je een gezonde levensstijl hanteert, om erger te voorkomen. Je werkt overigens niet alleen duizeligheid tegen, maar je lichaam zal er op veel meer vlakken van profiteren.

#3 Zoek professionele hulp

Als je vermoedt dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een aandoening of angsten, is het noodzaak dat je professionele hulp zoekt. Zo kan iemand met angststoornissen door verschillende therapieën worden geholpen. Het lichamelijke aspect van iets dat in het hoofd is gevormd, zal verdwijnen.

#4 Gember

We zijn er niet helemaal van overtuigd dat het écht waar is, maar door sommigen wordt verklaard dat gember helpt tegen duizeligheid. Het stofje gingerol zou hier de aanzetter van zijn. Het is een natuurlijk middel dat over het algemeen (in de juiste doseringen) als gezond wordt gezien. Daarmee zeggen we: proberen kan altijd. Maar, houd er wel rekening mee dat overmatig gebruik van het gelige, wortelvormige product ook zijn bijwerkingen met zich mee brengt.

Wanneer moet je een arts raadplegen voor duizeligheid?

Hoewel duizeligheid meestal onschadelijk is en geregeld vanzelf overgaat, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een arts te raadplegen. Als je duizeligheid gepaard gaat met andere ernstige symptomen zoals aanhoudende hoofdpijn, veranderingen in het gezichtsvermogen, verlies van bewustzijn of moeite met spreken, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Dit kan wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak die professionele evaluatie en behandeling vereist. Andere situaties die kunnen duiden op wat ernstigs, zijn:

  • een hoge leeftijd (60 jaar en ouder)
  • als je hard op je hoofd bent gevallen
  • als gevolg van het gebruik van medicatie
  • en nog meer situaties. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch professional.

Conclusie

Dus, eigenlijk is er geen tot weinig wetenschappelijk bewijs dat zegt dat je paracetamol kan slikken bij duizeligheid. Doe je het wel, dan loop je dus een bepaald risico. Houd overigens altijd rekening met de juiste dosering en de bijwerkingen van het middel. Afhankelijk van de oorzaak van je duizeligheid, is het in sommige gevallen te behandelen. Raadpleeg bij terugkomende of langdurende duizeligheid in ieder geval altijd een arts.

0 Shares
Ook interessant