Gordijnen wassen met azijn

0 Shares
0
0
0

Het wondermiddel azijn kan je gebruiken bij het wassen van gordijnen. Moet je je gordijnen überhaupt wassen dan? Ja, het wordt zeker aangeraden om af en toe alles in de wasmachine te doen.

In deze blog vertellen we je alles over het wassen met gordijnen, waarbij we toespitsen op het wassen met azijn. We vertellen voordelen en aandachtspunten. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Waarom azijn?

Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik met azijn wassen in plaats van mijn gebruikelijke wasmiddel? We geven hieronder een aantal voordelen. Azijn:

 • heeft de functie van een wasverzachter. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gordijnen met een hele andere structuur uitkomt.
 • verwijdert geuren. Het neutraliseert geuren en verwijdert zo onaangename geur die in het gordijn is getrokken. Het heeft deze functie door zure bestanddelen in het middel.
 • zorgt ervoor dat je geld bespaart. Het is een ontzettend goedkoop en veelal onder de euro te koop. Nog een voordeel: je vindt het al in de dichtstbijzijnde supermarkt.
 • is relatief duurzaam. Het is minder belastend voor het milieu dan de meeste gangbare wasmiddelen. Bijvoorbeeld de zeep van een wasmiddel kost ontzettend veel water vanwege het overmatige spoelen.
 • heeft een anti-gele werking. Mocht je gordijnen of vitrage hebben die wit zijn, dan is dit erg fijn. Het zonlicht dat er op schijnt zorgt er namelijk voor dat wit wat meer gelig wordt. Als azijn dit probleem volledig verhelpt, is het al helemaal een wondermiddel.
 • verwijdert vlekken. Fijn als je je gordijnen al een tijdje hebt hangen en er in de loop van de tijd een aantal vlekken is ontstaan.

Aandachtspunten

We moeten wel eerlijk blijven en vertellen dat er een aantal aandachtspunten zijn bij azijn. Want hoewel het hele goede voordelen heeft, is er ook zeker een paar zaken waar op gelet moet worden. We hebben deze wederom voor je op een rijtje gezet. Azijn:

 • ruikt absoluut niet lekker. Hoewel je er niks van terug zal ruiken na het wasprogramma, is het wel iets om rekening mee te houden. Mocht je erg fan zijn van de frisse wasgeur, dan kan je een etherische olie toevoegen.
 • kan bederven bij verkeerde bewaring. Wanneer het wordt blootgesteld aan licht en warmte, zal dit het geval zijn. Bewaar het daarom op een koele en donkere plaats.
 • werkt niet bij wol en zijde. Waarschijnlijk zullen je gordijnen hier niet van gemaakt zijn, maar azijn zal wol en zijde beschadigen.

Stappenplan

Via deze eenvoudige stappen zal je zien dat je gordijnen er weer als nieuw uitzien. De handleiding is volgbaar, relatief simpel en je hebt bijna niks nodig. Naast een wasmachine, de azijn en gordijnen zelf, zal je eigenlijk niks nodig hebben. Laten we dus gauw beginnen.

Stap 1: Verwijder het stof

Voordat je begint met wassen, is het belangrijk om het stof van je gordijnen te verwijderen. Dit kun je doen met een stofzuiger of een speciale borstel. Zorg ervoor dat je alle stof en vuil van de gordijnen hebt verwijderd voordat je ze gaat wassen. Dat scheelt een ophoping van het vuil in de wasmachine zelf. Bovendien voorkom je dat het stof zich vastbijt in het gordijn.

Stap 2: Controleer het label

Op het label staat namelijk informatie over hoe je de gordijnen het beste kunt wassen, ook wel de wasvoorschriften genoemd. Als er staat dat de gordijnen alleen chemisch gereinigd mogen worden, kun je ze beter niet zelf wassen. Een stomerij of andere professionele reiniger biedt hierbij uitkomst.

Stap 3: Voeg azijn toe

Doe een kopje azijn in de de wasmachine. Azijn heeft zoals vermeld vele voordelen bij het wassen van gordijnen. Je kan er ook voor kiezen om de gordijnen wel met wasmiddel te wassen en pas in de spoelfase de azijn toe te voegen.

Stap 4: Was de gordijnen

Doe de gordijnen in de wasmachine en was ze op de juiste temperatuur. Was op lagere temperatuur als je bang bent dat de gordijnen zullen krimpen. Laat in ieder geval de wasmachine zijn werk doen en wacht tot de gordijnen klaar zijn met wassen. Sommige gordijnen, zoals glasgordijnen, was je op het wolprogramma.

Stap 5: Droog de gordijnen

Als de gordijnen klaar zijn met wassen, kun je ze drogen in de droger of aan de waslijn. Als je ze aan de waslijn hangt, zorg er dan voor dat je ze goed uithangt zodat ze mooi glad worden. Een alternatief is om ze gelijk weer aan de haakjes of de rail op te hangen. Ze hangen op voldoende hoogte en hangen strak naar beneden. De zwaartekracht draagt bij aan het anti-kreukelen. Met name bij vitrage is dat een goede tip.

(Stap 6: Strijk de gordijnen)

Niet per se iets dat we aanraden, maar wel een mogelijkheid. Gordijnen strijk je in ieder geval niet als ze al helemaal droog zijn. De kans dat ze krimpen is hiervoor te groot. Gordijnen wil je ook niet aan de voorkant strijken. Als er dan iets beschadigt, is het minder goed zichtbaar.

Stap 7: Hang de gordijnen op

Als de gordijnen zijn opgedroogd, kun je ze weer ophangen, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Je zult in ieder geval zien dat ze er weer zo goed als nieuw uitzien.

Tips

Hier volgen tips die je kan toepassen bij het wassen van je gordijnen:

 1. Gebruik een waszak, die de gordijnen beschermt tegen de haakjes in de wastrommel. Met name vitrage is erg kwetsbaar en het is fijn dat ze ook na het wassen nog steeds heel zijn.
 2. Was niet te vol. Althans, was maar een paar gordijnen te gelijk. Je geeft de gordijnen de ruimte om te draaien. De kans is kleiner dat ze beschadigen.
 3. Was niet te vaak, want hierdoor kunnen ze sneller slijten.
 4. Maak een keuze in welke gordijnen je wast. In gordijnen die in de keuken hangen, zal zich meer vet en vuil ophopen dan in een gordijn in de slaapkamer. Je hoeft de laatste groep minder vaak te wassen.
 5. Als je geen wasmachine hebt, dan kan je gordijnen met de hand wassen, ook met azijn. De eerste spoeling doe je met water en azijn, daarna met alleen water of eventueel water met wasmiddel.
 6. Als je gordijnen echt heel verkleurd zijn, dan zal het wassen daar niet meer veel aan doen. Wellicht kan een stomerij hierin uitkomst bieden en anders is het een optie om nieuwe gordijnen aan te schaffen.

Conclusie

Het wassen van gordijnen is een slimme keuze. Niet alleen omdat het goed is voor je portemonnee, maar ook vanwege de vele voordelen die azijn biedt. Zo neutraliseert het nare geurtjes en heeft het een werking waarmee vlekken verdwijnen. Het is relatief simpel om gordijnen met azijn te wassen. Het is misschien even een klusje, maar zo heb je wel wat.

0 Shares
Ook interessant