Helpt cola tegen hoesten en keelpijn?

0 Shares
0
0
0

Cola is bekend over de hele wereld en wordt door velen gedronken. Mensen nemen het als lekkernij, na een lange dag intens sporten of als medicijn. Als medicijn? Ja zeker, als medicijn.

Een aantal beweert dat cola onder andere helpt tegen hoesten en cola. Het is in ieder geval niet wetenschappelijk bewezen, laten we dat voorop stellen. Maar waarom wordt dan toch geclaimd dat cola deze miraculeuze werking heeft?

Cola werkt tegen hoesten

Waar het precies vandaan komt is niet bekend, maar cola zou in sommige gevallen inderdaad een positieve werking hebben op het tegengaan van hoesten. Aan cafeïne ligt het in ieder geval niet. De stof heeft een remmende werking op speekselproductie, met als gevolg dat je een droge mond krijgt. Dit is absoluut niet bevordelijk voor het hoesten.

Wel heeft cafeïne de werking dat het de luchtwegen opent. Dit kan in het geval van een verkoudheid, die gepaard gaat met hoesten, wel in positieve zin beïnvloeden. Daarentegen valt er weer iets negatiefs over cola in het algemeen te zeggen. De grote hoeveelheid aan suiker is op dat moment niet bevordelijk voor de keel.

Waarom zou cola dan toch werken?

Er zijn weleens kleinschalige onderzoeken geweest, waarin hoestende mensen werden onderzocht. De mensen met cola op zouden minder hoesten dan degene die een ander soort frisdrank voorgeschoteld kregen. Daarmee werd de conclusie getrokken dat cola een positieve invloed heeft bij het hoesten.

Wat veroorzaakt hoesten (en keelpijn)?

Leuk, dat cola misschien wel helpt tegen hoesten, maar waardoor wordt een hoest en de daarbij gepaarde keelpijn eigenlijk veroorzaakt?

In de meeste gevallen worden deze klachten veroorzaakt door een ontsteking in de keel en luchtwegen. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

Verkoudheid of griep

Een van de meest voorkomende oorzaken van hoesten en keelpijn is verkoudheid of griep. Deze virale infecties kunnen leiden tot ontstekingen in de luchtwegen en keel, waardoor je gaat hoesten en pijn krijgt. Viraal betekent dat het met een virus het lichaam is binnengetreden.

Allergieën

Sommige mensen kunnen last hebben van allergieën. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan pollen, huisstofmijt of andere allergenen. Aan alle mensen met hooikoorts, who is with us?

Roken

Roken is een belangrijke oorzaak van hoesten en keelpijn. Tabaksrook irriteert de keel en luchtwegen, waardoor je gaat hoesten en pijn krijgt. Pas wanneer mensen stoppen met roken, hebben ze pas door hoe veel minder ze last hebben van een kuchje.

Zure reflux

Zure reflux kan eveneens leiden tot hoesten en keelpijn. Bij deze aandoening stroomt maagzuur terug in de slokdarm en keel, wat irritatie en ontsteking kan veroorzaken. Erg vervelend en niet bevordelijk voor je lichaam.

Effectieve remedies tegen hoesten en keelpijn

Nu we hebben besproken wat hoesten en keelpijn veroorzaakt, is het tijd om te kijken naar effectieve remedies die deze klachten kunnen verlichten. Hieronder vind je enkele van de meest effectieve opties. We hebben het in dit geval over andere opties dan het drinken van cola. De opties die wij geven, worden meer gebruikt en zijn bewezen effectiever.

  • Gorgelen met zout water is een eenvoudige maar effectieve manier om keelpijn te verlichten. Los een theelepel zout op in een glas warm water en gorgel gedurende 30 seconden. Het zal bijdragen om ontstekingen te verminderen en de keel te kalmeren.
  • Een andere populaire remedie is een glas water met honing en citroen. Meng een eetlepel honing en het sap van een halve citroen in een glas warm water en drink dit langzaam op. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan helpen om infecties te bestrijden, terwijl citroen rijk is aan vitamine C en juist ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
  • Stomen is een andere vorm van verlichting, al zal je dit voornamelijk als een werking tegen verkoudheid horen. Als je het wel wil proberen: doe heet water in een kom en voeg eventueel een paar druppels etherische olie (menthol) toe. Plaats je gezicht boven de kom en bedek je hoofd met een handdoek om de stoom vast te houden. Adem de stoom, door je neus, gedurende 10-15 minuten in.
  • Sommige kruidenremedies zullen effectief zijn bij hoesten en keelpijn. Zo kan tijmthee, evenals saliethee helpen om ontstekingen te verminderen en hoesten te verzachten.
  • In veel gevallen zal medicatie nodig zijn om hoesten en keelpijn te behandelen. Er bestaan hoestmiddelen, zoals hoestdrank, maar ook pijnstillers als paracetamol en ibuprofen. Lees altijd goed de bijsluiters voor gebruik.
  • Het sabbelen op snoepjes noemen we als laatste remedie tegen met name keelpijn. Bij keelpijn moet je ervoor zorgen dat je mond niet uitdroogt en dat je dus voldoende speeksel aan blijft maken. Wanneer je door de dag heen blijft zuigen op snoepjes, dan zal je zien dat dit een verlichtende werking heeft/

Tips om hoesten en keelpijn te voorkomen

Naast de bovengenoemde remedies, zijn er ook verschillende tips die je kunt volgen om hoesten en keelpijn te voorkomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Handen wassen. Was regelmatig je handen om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen. Dit kan helpen om verkoudheid en griep te voorkomen.
  2. Hydrateren. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Slijm wordt verdund en de keel wordt gekalmeerd.
  3. Lucht bevochtigen. Misschien is je luchtvochtigheid in huis wel te laag. Een luchtbevochtiger kan helpen dit probleem te verhelpen. Zo houdt je je keel te vriend en hoef je niet te hoesten.

Conclusie

Helpt cola tegen hoesten en keelpijn?

Well, you can always try. Hoewel het niet officieel bewezen is, kan het niet heel veel kwaad om het te proberen. Althans, we weten wel dat een aantal bestanddelen in cola juist averechts werkt tegenover de genezing. Gelukkig zijn er andere, verschillende effectieve remedies en tips die je kunt gebruiken om deze klachten te verlichten en te voorkomen. Van gorgelen met zout water tot het drinken van honing en citroen, kies wat je wilt. Als de klachten aanhouden, is het echter belangrijk om een arts te raadplegen.

0 Shares
Ook interessant