In 8 stappen maak je jouw oven schoon met azijn

0 Shares
0
0
0

Je oven schoonmaken is een taak waar veel mensen tegenop zien. In veel gevallen heb je het uitgesteld en is de oven erg besmeurd. Het schoonmaken is en wordt daardoor een vervelende en tijdrovende klus.

No stress, met behulp van azijn kun je je oven op een natuurlijke en effectieve manier schoonmaken. In dit artikel geven we je 8 stappen om je oven weer schoon en glanzend te krijgen, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.

Stap 1: Verwijder alle losse onderdelen

Voordat je begint met het schoonmaken van je oven, is het belangrijk om alle losse onderdelen eruit te halen, zoals de ovenroosters en de bakplaten. Dit maakt het makkelijker om de oven schoon te maken en ervoor te zorgen dat je geen plekjes overslaat. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om de bakplaat en/ of het rooster zelf ook schoon te maken.

Stap 2: Maak een azijnoplossing

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat perfect is voor het schoonmaken van je oven. Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn en doe dit in een spuitfles. Zet ook een bakje met azijn in de oven en laat deze opwarmen (maximaal 100 graden) tot het begint te verdampen. Alle gesmolten kaas en aangekoekte etensresten zullen losraken.

Stap 3: Spuit de oplossing op de binnenkant van de oven

Spray de azijnoplossing nog eens extra op de binnenkant van de oven en laat het ongeveer 10-15 minuten intrekken. Dit zal helpen om het overtollige vuil en vet los te weken, waardoor het makkelijker te verwijderen is.

Stap 4: Maak de ovenruit schoon

De ovenruit zal eveneens vies zijn geworden door opspattend vet en voedselresten. Maak de ovenruit schoon met behulp van de azijnoplossing en een zachte doek of spons. Wrijf voorzichtig over de ruit en herhaal dit indien nodig. Je kan je muffins daadwerkelijk weer zien groeien, hoe leuk is dat!

Stap 5: Gebruik een spons of doek om het vuil te verwijderen

Na het dubbele inweken van de azijnoplossing kun je alle smerige resten met een spons of doek verwijderen. Raadzaam is om bijvoorbeeld eerst alle resten met een keukenpapiertje weg te halen en daarna pas met je spons in de weer te gaan. Scheelt een hoop onnodig uitspoelen. Zorg er verder voor dat je alle hoekjes en gaatjes meeneemt.

Stap 6: Verwijder hardnekkig vuil met baking soda

Hardnekkig vuil dat op de wanden of bodem van de oven blijft zitten, kun je met baking soda weg krijgen. Fijn om te weten: baking soda is ook geen chemisch middel en is op veel plekken te koop, waaronder de supermarkt.
Maak een pasta van baking soda en water en breng dit aan op de plekken waar het vuil zit. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken en verwijder het vervolgens met een spons of doek.

Stap 7: Reinig de ovenroosters

Nu de oven van binnen spik en span is, is het tijd voor de roosters. De ovenroosters kunnen ook worden schoongemaakt met behulp van azijn. Leg de roosters in een bad met een oplossing van gelijke delen water en azijn en laat ze een paar uur weken. Daarna kun je het vuil en vet eenvoudig afspoelen. Mochten de vlekken wat hardnekkig zijn, schaf dan een staalponsje aan. Hiermee zal het aangekoekte als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Stap 8: Maak de buitenkant van de oven schoon

Vergeet niet om de buitenkant van de oven schoon te maken! Gebruik hiervoor een zachte doe om krassen te voorkomen. Je kan hier wederom een oplossing van water en azijn voor gebruiken. De azijn helpt bij het verwijderen van vlekken en vingerafdrukken.

Oven schoon houden

Mocht je veel gebruik maken van je oven, dan is de kans groot dat deze binnen no time weer smerig is geworden. Daarom hier twee tips om je oven schoon te houden.

#1 Voorkom vuil in de oven

Om te voorkomen dat er veel vuil in de oven komt, kun je een bakplaat onder het rek of ovenfolie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat vet en voedselresten niet direct op de bodem van de oven terechtkomen en voorkomt zo dat er hardnekkig vuil ontstaat. Leg nooit los bakpapier op de bodem van de oven! Dat kan namelijk makkelijk vlam vatten, wanneer er niks op wordt gebakken.

#2 Regelmatig onderhoud

Door je oven regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en vet zich opstapelen en hardnekkig worden. Plan daarom een vast moment in de week (of maand, is ook nog regelmatig genoeg) om je oven schoon te maken. Zo kost het je uiteindelijk minder tijd en moeite en blijft je oven schoon en hygiënisch.

Met deze stappen en tips kun je op een natuurlijke en effectieve manier je oven schoonmaken met azijn. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en die van je gezin. Wanneer je chemische middelen op een te hoge temperatuur verwarmd, kan dit giftige stoffen afgeven. Met behulp van deze bovenstaande tips wordt het schoonmaken van de oven een stuk minder vervelend en tijdrovend.

Extra informatie

Misschien ben je nog wat huiverig over het gebruik van azijn als schoonmaakmiddel. Dan zou je gebruik kunnen maken van andere natuurlijke middelen als baking soda en citroenschap. Echter willen we wel vermelden dat azijn in principe veilig kan worden gebruikt in de oven.

We raden je aan om minstens 1 keer per maand de oven schoon te maken, om hardnekkig vuil te voorkomen. Pak dan ook gelijk je magnetron mee, daarvoor kan namelijk hetzelfde middel worden gebruikt.

Mocht je na de oven er goed klaar mee zijn en ben je de roosters vergeten? We raden aan toch nog wat moet bij elkaar te verzamelen. Hoewel veel roosters ook in de vaatwasmachine kunnen, zal dat niet al het vuil weghalen. Het is effectiever om ze met de hand te reinigen.

Conclusie

Het schoonmaken van je oven zal ongetwijfeld niet een favoriete taak zijn, maar met azijn kun je het in ieder geval op een natuurlijke en effectieve manier doen. Gebruik de bovenstaande stappen en tips om je oven weer glanzend schoon te krijgen zonder het gebruik van agressieve chemicaliën. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen! We know you can do this…

0 Shares
Ook interessant