Als het gaat om schoonmaken, denken de meeste mensen aan zeep, water en een doekje. Maar heb je ooit nagedacht over de pH-waarde van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt?
In deze blog gaan we dieper in op wat de pH-waarde is, wat het te maken heeft met schoonmaken, waarom je zou moeten kiezen voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen en welke schoonmaakmiddelen pH-neutraal zijn.
Wat is de pH-waarde?
De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit van een oplossing. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, waarbij 0 het meest zuur is en 14 het meest alkalisch. Een pH-waarde van 7 is neutraal. Dit betekent dat de oplossing even zuur is als basisch en dat er geen overwicht is van een van de twee componenten.
Wat heeft een pH-waarde met schoonmaken te maken?
De pH-waarde van een schoonmaakmiddel is van invloed op de mate van reiniging. Sommige oppervlakken en materialen zijn gevoeliger voor zuren of basen. Spullen kunnen beschadigd raken als het verkeerde schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Om effectief schoon te maken en tegelijkertijd de oppervlakken te beschermen, is het belangrijk om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen met de juiste pH-waarde.
Bovendien zegt de zuurtegraad iets over wat je het beste ermee kan schoonmaken. In regel geld:
- producten met een pH-waarde tot 7 zijn voor ontkalken en
- producten met een pH-waarde vanaf 7 zijn voor ontvetten.
- producten met een pH-waarde rond de 7 zijn voor alles(reinigen)
Waarom wil je kiezen voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen?
Het gebruik van pH-neutrale schoonmaakmiddelen heeft verschillende voordelen. pH-neutrale schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld milieuvriendelijker. Veel agressieve schoonmaakmiddelen hebben een hoge zuur- of alkaliteit-waarde en zijn daardoor schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Door te kiezen voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen, kun je bijdragen aan een schonere, veiligere omgeving.
Maar eigenlijk kunnen we het beter hebben over pH-huidneutrale schoonmaakmiddelen. Ondanks soms wordt gedacht, is je huid niet pH-neutraal, maar heeft een waarde van tussen de 5 of 6. Je wilt, om jezelf te beschermen, juist gaan met een schoonmaakmiddel dat een pH-waarde van ongeveer 5,5 heeft.
Welke schoonmaakmiddelen zijn pH-neutraal?
Er zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen op de markt die pH-neutraal zijn. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende pH-neutrale schoonmaakmiddelen:
- Water – Hoewel water geen schoonmaakmiddel is, is het wel pH-neutraal en kan het effectief zijn bij het verwijderen van vuil en stof. Voor een aantal keer kan het best goed werken om alleen water te gebruiken. Het is echter wel zo dat het vuil zich langzamerhand toch opstapelt. Eens in de zoveel tijd met een schoonmaakmiddel schoonmaken, raden we hierom aan.
- Ajax allesreiniger – een bekend merk dat in de schappen van verschillende winkels te vinden is. We noemen hem in deze lijst, vanwege de opvallende pH-waarde (6,5). De waarde is zo goed als neutraal én niet te schadelijk voor je handen.
- Neutral Afwasmiddel – met 0% parfum en 0% kleurstof lijkt het middel ietwat saai, maar je wordt hiermee wel een goede vriend van je handen. Normaal gesproken heeft afwasmiddel altijd een redelijk hoge tot zeer hoge pH en is daarmee funest voor van alles. Met Neutral maak je schoon op een verantwoorde manier.
- Microvezeldoekjes – Volgens ons redelijke wonderdoekjes: de microvezeldoekjes. Je maakt er oppervlakten, waaronder glas, mee schoon, zonder dat je schoonmaakmiddel gebruikt. Of nouja, ‘schoon’ is een groot woord. Net als bij water raden we aan eens in de zoveel tijd toch een schoonmaakmiddel te gebruiken.
Natuurlijke schoonmaakmiddelen
Niet per se pH-neutraal, maar wel beter voor het milieu dan de agressieve middelen.
- Azijn – Azijn heeft een lage pH-waarde (tussen de 2 en 3,5) en is zuur. Het kan worden gebruikt om kalkaanslag te verwijderen, oppervlakken te desinfecteren en om kwaliteit van materiaal te testen.
- Baking soda – Baking soda heeft een hoge pH-waarde (ongeveer 9) en is alkalisch. Mocht je vet en vuil willen verwijderen, dan ben je hier aan het goede adres. Een handig voordeel: het neutraliseert geurtjes.
- Vloeibare castillezeep – Vloeibare castillezeep is gemaakt van plantaardige oliën en heeft een pH-waarde van ongeveer 8-9. Het kan worden gebruikt voor verschillende schoonmaakklussen en is veilig voor de meeste oppervlakken. Het bevat bovendien geen dierlijke vetten of synthetische ingrediënten. Beter voor het milieu dus.
Hoe gebruik je pH-neutrale schoonmaakmiddelen?
Het gebruik van pH-neutrale schoonmaakmiddelen is vrij eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is het schoonmaakmiddel op de juiste manier te verdunnen volgens de instructies. Daarna kan je elke oppervlakte of materiaal schoonmaken, door het mengsel aan te brengen. Veeg het schoonmaakmiddel weg met een vochtige doek en spoel de oppervlakken indien nodig af met water.
Een geweldige tip die we je nog willen geven: gebruik huishoudhandschoenen. Misschien niet het meest sexy, maar wel ontzettend effectief. Het beschermt je huid als beste tegen de zuur en het basische dat veel schoonmaakmiddelen bezitten. Eveneens goed nieuws: ze zijn erg goedkoop. Al voor minder dan een euro haal je een set in een winkel dichtbij. Je hoeft ze niet na een keer weg te gooien en je handen zijn je eeuwig dankbaar.
Conclusie
De pH-waarde is een factor bij het schoonmaken die vaak wordt vergeten, maar wel degelijk van belang is. Door te begrijpen wat de pH-waarde is en hoe deze van invloed kan zijn op de effectiviteit van je schoonmaakmiddelen, kun je betere keuzes maken voor de reiniging.
Het kiezen voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen is een goede manier om veilig en effectief schoon te maken zonder schade te veroorzaken. Het kiezen voor een pH-huidneutrale middel, doe je met name om je handen te beschermen. Toch is het niet altijd de beste optie om iets voor elkaar te krijgen. Voor het ontvetten heb je alkalische middelen nodig. We raden in dat geval aan om huishoudhandschoenen te dragen.
Met ontzettend veel merken en verschillende soorten schoonmaakmiddelen, zit er vast tussen wat je zoekt. De aanwijzingen op de verpakkingen leiden je vanzelf de weg.