4x servetten vouwen

0 Shares
0
0
0

Of je nu een kerstdiner organiseert, je dochter haar 21-diner heeft of je het tijd vindt voor een paalbrunch: een gedekte tafel hoort erbij. Een onderdeel van een gedekte tafel zijn servetten.

Maar, omdat een plat servet wat saai is, ben je op het idee gekomen om ze te vouwen. Het voegt een vleugje elegantie toe, maar zorgt ook voor wat originaliteit. Sinds je toch al uren bezig bent met de voorbereiding van het etentje, kan dit er ook nog wel bij. Of, het vouwen van servetten is niet per definitie moeilijk en dus kan je met een gerust hart zoonlief ook inzetten bij de voorbereiding. Aan het koken hoeft hij niet te beginnen, maar vouwen is nog wel een optie. In deze blog geven we je meerdere manieren waarop je een servet kan vouwen, inclusief stappenplan.

Kies het juiste servet

Voor je begint met het vouwen van servetten, zal je toch nog even moeten kijken naar het soort servet dat je aanschaft. Servetten van katoen of linnen hebben wel een meer formele uitstraling, maar over het algemeen zijn deze wat lastiger om te vouwen. Met een dunne, papieren servet gaat het vouwen al een stuk makkelijker. Deze zijn dan wel niet herbruikbaar en hebben een wat informele uitstraling, maar zijn wel lekker goedkoop. Komt mooi uit, voor dat arme studentje met haar 21-diner.

#1 Waaier

We beginnen met een redelijk klassieke variant, de waaier. Deze waaier staat rechtop en vereist nog niet heel veel kunde van degene die vouwt. We hebben een stappenplan bij het filmpje toegevoegd.

 1. Sla het papier servet een keer open, zodat er een lange rechthoek ontstaat.
 2. Neem een kort uiteinde en sla ongeveer een centimeter om.
 3. Draai het hele servet om, neem het gevouwen uiteinde en sla deze een centimeter om.
 4. Herhaal stap 3, totdat je net iets over de helft bent gekomen.
 5. Aan de onderkant heb je de gestapelde laagjes en aan de bovenkant is nog ‘ruimte over’. Nu vouw je het hele servet dubbel, van links naar rechts.
 6. Als het goed is zit de vouw aan de linkerkant. Deze houd je op zijn plaats. Je pakt de rechterhoek en vouwt deze diagonaal naar onderen. De onderste band, laat je hierbij buiten beschouwing.
 7. Je hebt gezien dat er door de diagonale vouw een overlap ontstaat. Deze overlap vouw je naar achteren.
 8. Meteen na de vouw, vouw je de waaier open. Als het goed is kan de waaier nu blijven staan.

#2 Hartje

Wellicht is het Valentijnsdag en wil je je geliefde met een leuk etentje verassen. Hoe toepasselijk is het dan dat je de servetjes in de vorm van een hartje vouwt? Lees en bekijk hieronder, hoe je dat doet.

 1. Vouw het hele servetje open. Je hebt nu een groot vierkant.
 2. Vouw de onderste helft een keer dubbel, tot het midden. Draai daarna het gehele servet om.
 3. Houd de gevouwen kant aan de onderste helft. Pak nu zowel de linker- als de rechterhoek en vouw deze diagonaal naar het midden toe..
 4. Draai nu weer het geheel servet om. Zorg dat de punt, de bovenkant vormt.
 5. Vouw zowel de linker- als de rechterhoek naar het midden toe (niet diagonaal). Je hebt nu een soort huisje gevouwen.
 6. Vouw zowel de linker- als de rechterhoek aan de onderkant diagonaal naar het midden toe.
 7. De hoek die aan de onderkant is ontstaan, vouw je dubbel zodat deze precies op de bovenste hoek valt (het dak van het huisje). Werk de gevouwen hoek weg in de bovenste hoek.
 8. Je hebt vast gemerkt dat de onderkant omhoog stond. Deze duw je plat, zodat er een driehoekje ontstaat.
 9. Zowel de linker- als de rechterhoek aan de onderkant, vouw je diagonaal tegen de randen aan.

#3 Bloem

Een fleurige toevoeging aan je tafel maak je met deze bloem. Het is niet moeilijk, maar je zal er wel even je handen voor uit je mouwen moeten steken. En, let op, je hebt een schaar nodig.

 1. Vouw het servet een keer open, zodat er een rechthoek ontstaat.
 2. De gevouwen kant van het servet knip je eraf. Bewaar het stuk dat je eraf hebt geknipt goed.
 3. Neem het korte uiteinde en sla deze ongeveer een centimeter om.
 4. Draai het hele servet om, neem het gevouwen uiteinde en sla deze een centimeter om.
 5. Herhaal stap 4, totdat je van het servet een trappetje hebt gemaakt.
 6. Neem het afgeknipte deel en knoop deze om het midden van het trappetje heen.
 7. Knip de uiteinden van de knoop af.
 8. Haal nu aan weerszijden de laagjes servet van elkaar af. Als het goed is krijg je nu een bloemig effect.

#4 Kerstboom

Natuurlijk kunnen we een kerstboom-servet niet achterwege laten. We hebben ditmaal gekozen voor een relatief simpele variant.

 1. Vouw het servet open, zodat er een rechthoek ontstaat.
 2. Vouw de twee onderste hoeken op een diagonale wijze naar elkaar toe.
 3. Vouw de ontstane hoeken op een diagonale wijze richting elkaar, maar de hoeken mogen elkaar niet raken.
 4. Vouw de onderste helft naar boven om, zodat de driehoek op het nog intacte stuk terechtkomt.
 5. Draai het gehele servet nu om en vouw het vierkante gedeelte naar beneden om. De vouw ontstaat op ongeveer de helft van de driehoek.
 6. Zowel de linker- als de rechterhoek sla je om, maar op zo’n manier dat er een nieuw driehoekje ontstaat (zie filmpje 0:39).
 7. Draai het hele servet om et voilà, je kerstboom is daar.

Nog een paar tips

We geven tot slot nog een paar tips waardoor het proces wat soepeler zal verlopen. Bijvoorbeeld: wil je graag stoffen servetten, oefen dan eerst het vouwen met een papieren servet. Daarnaast willen we je meegeven geduldig te zijn en de tijd te nemen om de vouwen netjes te maken. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je verderop in het proces tegen problemen aanloopt. Het belangrijkste is en blijft dat je goed moet opletten en het handig is dat je wat vaker oefent.

Al met al kunnen we stellen dat er genoeg mogelijkheden zijn waarop je een servet kan vouwen. Alleen al met de manieren die wij hebben beschreven, kom je een heel eind. De servetten zijn allemaal toepasbaar op meerdere gelegenheden (behalve de kerstboom dan).

0 Shares
Ook interessant