Senseo of Nespresso ontkalken azijn

0 Shares
0
0
0

Een heerlijk kopje zwarte glorie op de vroege ochtend is iets waar het hart menig Nederlander harder van gaat kloppen. Koffie en energie gaan ongeveer hand in hand bij velen. Hoe fijn is het dan, dat er verschillende apparaten bestaan die bijna vanzelf zo’n kopje geven.

In dit geval spreken we over de apparaten Senseo en Nespresso. Met één druk op de knop word je verblijd door een vers kopje koffie. Helaas is het zo dat de apparaten niet geheel onderhoudsvrij zijn. Een veelvoorkomend probleem is de ophoping van kalk. De apparaten kunnen hier niet tegen en kunnen zelfs kapot gaan. In deze blog vertellen we je hoe je je Senseo of Nespresso kan ontkalken.

Waar komt de kalk vandaan?

Hoewel we in Nederland een ontzettend goede wateraanvoer in de huishouden hebben, is het water niet helemaal schoon. Althans, op de ene plek is het ‘schoner’ dan op de andere plek.

We spreken in dit geval over de ‘hardheid’ van het water. In zin kan worden gesteld: hoe meer kalk in het water, hoe harder het is. Het maakt niet zo zeer dat in Nederland het drinkwater niet drinkbaar is, maar wel wat voor invloed het heeft op bijvoorbeeld je koffiezetapparaat. Mensen die leven in een gebied waar redelijk hard water is, zullen sneller tegen een verkalkt apparaat aanlopen.

Hoe raakt het koffiezetapparaat verkalkt?

In de Nespresso en Senseo zitten verwarmingselementen, die zorgen dat jouw koffie daadwerkelijk warm uit de machine komt. In hard water zit veel kalk, ofwel een hoge concentratie van calcium en magnesium. Bij verwarming vormen deze stoffen zich tot ketelsteen. Wanneer je steeds je apparaat blijft verhitten, terwijl er een ophoping van ketelsteen is, zal je zien dat er aan de frames kalkaanslag ontstaat.

De laag kalkaanslag werkt averechts tegenover de werking van de machine. Met name wanneer je het apparaat niet vaak gebruikt en er ergens water stilstaat, zal het probleem verergeren.

Ontkalken met azijn

Een goedkope manier om een koffiezetapparaat te ontkalken is met (schoonmaak)azijn. Je hoeft nu niet het dure ontkalkingspakket van de fabrikant aan te schaffen. Bovendien gaat het relatief makkelijk. We geven hier een stappenplan van hoe je te werk kan gaan.

 1. Vul het waterreservoir met azijn en water
  Je doet goed aan een flinke scheut schoonmaakazijn.
 2. Spoelen
  Door knopjes van 1 kopje en twee kopjes tegelijk in te drukken, zal het water reservoir in één keer uitspoelen. Zorg er van te voren voor dat je een bak onder het apparaat hebt Staa, die het water kan opvangen.
 3. Herhalen
  In principe haal je stap 1 en 2 nog een keer, omdat de azijn niet in een keer al het kalk weg zal halen.
 4. Schoonspoelen
  Azijn heeft niet de meest geweldige smaak en geur, dus we raden aan na een paar spoelen met azijn, het apparaat een aantal keer te spoelen met water.

Effectiviteit

Wellicht las je het al een beetje in het stappenplan: azijn is niet de meest effectieve methode om je koffiezetapparaat schoon te maken. Het geeft een nare smaak achter en bovendien haalt het niet al het kalk in één keer op.

Zo zijn de reacties op het gebruik van azijn ook lang niet altijd positief. Mensen beweren dat het hun apparaat kapot heeft gemaakt of klagen over de nasmaak die azijn heeft achtergelaten. Daarentegen zijn er ook positieve reacties, die erg blij zijn over het gebruik van het natuurlijke schoonmaakmiddel.

Het klassieke Nespresso apparaat

Alternatieven

Omdat er dus geen volledige garantie aan het gebruik van (schoonmaak)azijn zit, willen we je nog een alternatief bieden voor het ontkalken van je Senseo of Nespresso.

#1 Citroenzuur

Te koop bij de dichtstbijzijnde toko: citroenzuur. Hoewel het, volgens ons, ietwat spannend in de oren klinkt, zou het toch effectief moeten zijn. Het middel biedt een alternatief voor het gebruik van azijn. Je volgt in principe dezelfde stappen als hierboven staan beschreven. 1x spoelen met citroenzuur en water, 1x spoelen met alleen water.

Maar, omdat het gaat om een huis-tuin-en-keuken middeltje, kunnen we niet garanderen dat het werkt. Waar er negatieve reacties zijn over het gebruik van azijn, zijn die er ook over citroenzuur. Je moet je afvragen of je jezelf en je koffiezetapparaat er wel goed aan doet.

#2 Ontkalker

Wellicht niet de oplossing die je wilt horen, maar we gaan het je toch aanraden. Schaf de ontkalker aan van de fabrikant. Zij hebben het ontzettend vaak getest en hebben het perfecte recept gevonden. Je bent gegarandeerd van een veilig werking én krijgt niet te maken met een vieze nasmaak. Voor velen is dat hun dagelijkse opstart van de dag wel waard.

Waarom drinken mensen koffie?

Mocht je toevallig op deze blog terecht zijn gekomen, terwijl je helemaal geen koffie drinkt, dan vraag je je misschien af waarom mensen überhaupt koffie drinken.

Nou, mensen drinken koffie om verschillende redenen. Voor sommigen is het een manier om wakker te blijven en hun energieniveau te verhogen vanwege de cafeïne die erin zit. Anderen drinken het vanwege de smaak en de gezelligheid van het drinken met vrienden of collega’s.

Voor velen is en blijft koffie een gewoonte geworden die ze niet willen missen. Koffie werkt stimulerend en verhoogd bij sommigen de concentratie en alertheid. Dat kan vrij nuttig zijn bij het uitvoeren van taken die cognitieve vaardigheden vereisen. Denk hierbij aan werk, school of de belastingaangifte die je al maanden hebt uitgesteld. Over het algemeen heeft koffie een positief effect op de stemming en mentale prestaties van mensen.

Conclusie

Kan je je Nespresso of Senseo schoonmaken/ ontkalken met azijn? Jazeker. Het is een makkelijke en vooral goedkope oplossing. Waarschijnlijk staat het middel zelfs al in je keukenkastje. Toch willen we je wel waken voor het gebruik van azijn, gezien de smaak die het kan afgeven aan je koffiezetapparaat. Bovendien is de werking niet per definitie optimaal. Je wilt natuurlijk niet dat het heilig kopje in de morgen wordt aangetast?

0 Shares
Ook interessant