Nieuwe handdoeken wassen: hoe moet dat?

0 Shares
0
0
0

Wanneer je nieuwe handdoeken hebt gekocht, wordt aangeraden om ze te wassen. Waarom dit zo is en ander wasadvies, lees je in deze blog.

De nieuwe, prachtige set handdoeken die je hebt aangeschaft, wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Daarom is het handig als je weet wat de wasvoorschriften van deze lappen stof zijn. We zullen allereerst stilstaan bij het wasvoorschrift van nieuwe gekocht handdoeken.

Nieuwe handdoeken wassen

Nieuwe handdoeken was je voor het eerste gebruik op 60°C. Je wilt dit doen omdat zo het katoen van de handdoek gaat ‘openstaan’. Het resultaat hiervan is, is dat de handdoeken vocht kunnen absorberen. Doe je dit niet, dan sta je waarschijnlijk een hele lang tijd in de badkamer, met een klamme huid en nat haar.

Wassen na (eerste) gebruik

Wanneer je een handdoek gebruikt, ben je schoon. Toch is het niet zo dat je handdoeken eindeloos lang kunt blijven gebruiken. We raden aan om na een keer of drie toch de wasmachine aan te zetten of in ieder geval de handdoeken aan de kant te leggen. Zorg er bij het laatste wel voor dat je de handdoeken eerst goed laat drogen. Als je handdoeken te lang laat liggen voordat je ze wast, kan er schimmel en bacteriën ontstaan. Dit kan leiden tot een onaangename geur en zelfs gezondheidsproblemen.

Na een tijdje zal je in ieder geval genoeg handdoeken hebben gebruikt om een wasmachine aan te zetten. Na het eerste gebruik van de handdoeken, raden we aan om alleen dezelfde kleurtinten met elkaar te wassen. Achtergebleven verfresten zullen nog losweken en de kleur van een andere handdoek aantasten.

Tijd om te wassen

Veel mensen vragen zich af op hoeveel graden handdoeken gewassen moeten worden. In het volgende overzicht geven we de do’s en dont’s:

  • 60 graden: dit doodt de meeste bacteriën en wordt het meest gebruikt
  • 40 graden: kan, indien je zelf een goede hygiene hebt. Wanneer de handdoeken erg vies zijn, is deze temperatuur niet hoog genoeg om het echt schoon te krijgen.
  • hoger dan 60 graden: niet doen! Als je handdoeken op een hogere temperatuur dan 60 graden wast, vervagen de kleuren en worden ze ruw en stug.

Wasmiddel en wasverzachter

Vermijd wasverzachter! Hoe aantrekkelijk het ook klinkt om zachte handdoeken te krijgen, zal je zien dat wasverzachter daar geen goede optie voor is. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat je handdoeken minder vocht zullen absorberen.

Welk wasmiddel je gebruikt, maakt niet heel veel uit. Je hoeft niet veel wasmiddel te gebruiken. Scheelt jou in je portemonnee, houdt je handdoeken mooier én is beter voor het milieu.

Waarom zijn mijn handdoeken ruw?

Heb je alle bovenstaande tips gevolgd en zijn je handdoeken nog steeds ruw? Waarschijnlijk heb je handdoeken gedroogd in de droger. De katoenen vezels raken beschadigt bij te hoge temperaturen, waardoor de handdoek ruw wordt. Het beste is om handdoeken gewoon te laten drogen aan de lucht. Kies je liever voor het gebruik van de droger? Dit kan, wanneer je een van de volgende twee opties volgt:

  1. Handdoeken laten drogen op een lage temperatuur. Je laat de handdoeken drogen op ongeveer ‘strijkdroog’, waarna je ze toch nog buiten de wasmachine ophangt.
  2. Nadat je de handdoeken hebt uitgehangen, droog je ze alsnog in de droger op een lage temperatuur.

Zoals je ziet is dit nog meer werk dan alleen drogen aan de waslijn. Vind je de handdoeken hierdoor te ruw? Probeer dan te wassen met witte keukenazijn, dit zal een verzachtend effect hebben.

Vermijd natte handdoeken in de wasmand

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat handdoeken volledig droog zijn voordat ze in de wasmand worden gedaan. Als je natte handdoeken in de wasmand gooit, kan dit leiden tot een ophoping van vocht en bacteriën, wat kan leiden tot schimmel en onaangename geuren. Bovendien kunnen natte handdoeken andere kleding in de wasmand nat maken. Dit veroorzaakt nog meer viezere was en daarmee ook intensere wasprogramma’s.

Hoeveel handdoeken heb ik nodig?

Mocht je nieuwe handdoeken willen aanschaffen, dan is het raadzaam om er genoeg in te slaan. Maar hoeveel heb je er eigenlijk nodig?

Het aantal handdoeken dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke behoeften en levensstijl. Over het algemeen is het echter aan te raden om minimaal twee handdoeken per persoon te hebben: één voor dagelijks gebruik en één als reserve voor wanneer de andere in de was zit. Mocht je een klein huishouden hebben en weinig wassen, dan wil je er wel drie per persoon. Je wilt handdoeken niet met andere kleding wassen en halve wasjes draaien zijn zonde.

Als je regelmatig sport of buitenactiviteiten doet, is het overigens handig om extra handdoeken te hebben. Ook als je een groot huishouden hebt, kan het nuttig zijn om meer handdoeken te hebben. Jonge kinderen zijn toch vaak wat smeriger en zullen vaker een handdoek bevuilen.

Materiaal

Katoenen handdoeken zijn het meest gangbaar en worden vaak aanbevolen vanwege hun absorberende eigenschappen. Als je echter een gevoelige huid hebt, is het raadzaam om handdoeken van een zachter materiaal, zoals bamboe of microvezel, te gebruiken. Bij baby’s is dat eveneens aan te raden.

Vervangen

Ten slotte is het belangrijk om je handdoeken regelmatig te vervangen, omdat ze na verloop van tijd minder absorberend worden en bacteriën kunnen bevatten. Het wordt aanbevolen om handdoeken elke twee tot drie jaar te vervangen, of eerder als ze zichtbaar versleten zijn.

Conclusie

Het wassen van je nieuwe handdoeken lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Was handdoeken redelijk vlot na een aantal keer gebruiken, het liefst op 60 graden. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je handdoeken zacht en fris blijven en hun functie als effectieve droogmiddelen behouden.

0 Shares
Ook interessant