person standing on white digital bathroom scale

Afvallen hoeft geen straf te zijn als je het efficiënt doet

0 Shares
0
0
0

Veel mensen zien vaak op tegen het afvallen omdat ze denken dat afvallen betekent dat je nooit meer slechte dingen mag eten en opeens heel streng op dieet moet gaan. Niets is echter minder waar. Sterker nog: van de een op de andere dag opeens streng gaan diëten kan juist averechts werken en het komt vaak voor dat het gewicht er na het dieet juist 10x zo snel weer bij komt. Afvallen kan veel makkelijker door kleine aanpassingen te maken in je voedingskeuzes. In dit artikel bespreken we een aantal tips waarmee je kunt afvallen zonder op streng dieet te hoeven gaan.

Water drinken doet wonderen 

Een van de makkelijkste tips om af te vallen is het drinken van genoeg water. Mensen verwarren vaak het gevoel van honger met het gevoel van dorst. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kan het ook zijn dat je lichaam eigenlijk vocht nodig heeft. Probeer om eerst een glas water te drinken wanneer je dit gevoel krijgt. Als je daarna nog steeds trek hebt, kun je alsnog iets te eten klaarmaken voor jezelf. 

Water draagt ook bij aan gewichtsverlies en het is aan te raden om minstens 2 liter per dag te drinken. Water helpt bij het verbranden van calorieën, het verhoogt je energieniveau en verbetert je hersenfuncties. 

Wissel je koolhydraatinname af 

Een andere tip om af te vallen die makkelijk te implementeren is, is om de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt per dag af te wisselen. Kies bijvoorbeeld 3 dagen in de week waarop je koolhydraatrijk mag eten, 3 dagen waarop je koolhydraatarm eet en 1 dag waarop je vrijwel geen koolhydraten consumeert. Door je wekelijkse koolhydraatinname te verminderen, verminder je ook je calorie inname waardoor je gaat afvallen. Als je van jezelf al regelmatig sport, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld op de dagen dat je gaat sporten juist veel koolhydraten te eten omdat je lichaam dat op dat moment nodig heeft voor het sporten. 

Vermijd verleidingen 

Afvallen betekent niet dat je nooit meer mag snacken maar het betekent wel dat je iets vaker je hand uit de koek pot moet laten. Je kunt voorkomen dat je in de verleiding komt door bijvoorbeeld minder snacks in huis te halen en de gangpaden waar deze snacks zich bevinden in de supermarkt dan ook te vermijden. 

Geef jezelf bijvoorbeeld 1 keer in de week of 1 keer in de maand, afhankelijk van hoe streng je voor jezelf bent, een ‘cheat day’. Op deze dag hoef je niet op te letten hoeveel calorieën je inneemt en mag je best wat minder verantwoorde keuzes maken. Zolang je zorgt dat het alleen bij die dagen blijft en je de rest van de dagen gezonde keuzes maakt, kan zo’n ‘cheat day’ echt geen kwaad. 

Lees de etiketten! 

Bij elk product dat je koopt, staat er op de verpakking een ingrediëntenlijst. Het ingrediënt dat bovenaan de lijst staat, daar zit het meeste van in. Als suiker en koolhydraten dus bovenaan staan, is het een koolhydraat- en suikerrijk product. Vergelijk voordat je een aankoop doet verschillende versies en merken van het product dat je wilt kopen zodat je gezonde keuzes kunt maken. 

Gebruik kleinere borden en halveer de porties

Een andere manier om efficiënt en moeiteloos af te vallen is door je porties te halveren en kleinere borden te gebruiken. Als je normaal altijd 4 boterhammen meeneemt tijdens de lunch, probeer dan nu eens 2 boterhammen mee te nemen. Als je bang bent dat je dan nog steeds honger hebt, kun je in plaats van die 2 extra boterhammen een stuk fruit eten. Dat scheelt aanzienlijk in calorieën. 

Daarnaast kan het kiezen van een kleiner bord ook helpen. Een kleiner bord betekent dat je ook minder kunt opscheppen waardoor je minder calorieën binnenkrijgt en op den duur dus gaat afvallen. 

Kortom, afvallen hoeft geen straf te zijn en je kunt al afvallen door kleine aanpassingen aan je eetpatroon te maken. Drink genoeg water gedurende de dag om je verbranding te stimuleren, wissel dagelijks af met de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt en breng jezelf niet onnodig in de verleiding door snacks in huis te halen. Lees van te voren de etiketten in de supermarkt zodat je gezonde aankopen kunt doen en verklein de porties tijdens het eten. Je mag ook zeker een dagje valsspelen en losgaan met de calorieën, als je dit maar niet te vaak doet. Het belangrijkste is dat je geniet met mate en voor je lichaam zorgt!

0 Shares
Ook interessant