school of assorted-color fish

Hoe hou je je aquarium schoon?

0 Shares
0
0
0

Als je een aquarium hebt, dan zal je inmiddels wel weten dat het een flinke taak is om die glazen bak sprankelend schoon te houden. Niets vervelender namelijk dan zo’n vieze bak; het is niet goed voor je vissen en het ziet er ook gewoon niet fris uit. Goed, hoe houd je die bak nu schoon? En hoe stoor je je zwemmende vrienden niet terwijl je hun huis een grondige schoonmaakbeurt geeft? In deze blog duiken we in op alle schoonmaak tips en -trucs. 

Benodigdheden voor een schone tank

Een schone tank, hoe krijg je dit nu voor elkaar? Om te beginnen heb je een paar basics nodig. Dit zijn:

  • Een hevel voor het verversen van het water.
  • Een algenschraper of -netje voor die vervelende groene aanslag.
  • Een schone emmer of grote kom, speciaal voor je aquarium. Waarom? Resten van schoonmaakmiddelen wil je echt niet in je aquarium!

Stap voor stap aan de slag

Nu is het tijd om tot actie over te gaan. Een grondig stappenplan is handig om erbij te houden, dus deze schreven we voor je uit:

  1. Vers water klaarzetten: Zorg dat je nieuw water klaarzet dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater. Heb je een zeeaquarium? Voor zoutwatervissen moet je ook nog de zoutbalans op peil brengen. Oh en zorg dat het water chloorvrij is om je vissen blij en gezond te houden!
  2. De zijwanden schrobben: Je weet wat ze zeggen: de aanval is de beste verdediging. Nou, dit geldt ook tegen algen. Met een algenschraper tackle je de binnenkant, terwijl de buitenkant met een spons en water weer schoon wordt. hier heb je dus geen schoonmaakmiddelen nodig; water doet het werk!
  3. Water verversen: Haal met de hevel maximaal 20% van het water uit het aquarium. Let op: niet de decoratie, planten (of zelfs de vissen!) opzuigen.
  4. Bodemreiniging: Roer door het zand of steentjes op de bodem om afval naar boven te halen. Zuig dit vervolgens op met de hevel.
  5. Decoratie en planten schoonmaken: Ziet je decor er niet meer uit? Dan kun je dit even eruit halen en afspoelen onder de kraan. Geen zeep, gewoon water. 
  6. Vers water toevoegen: Nu is het tijd om het aquarium weer aan te vullen met het verse water dat je had voorbereid. En daarna? Alles weer aansluiten en genieten van je kraakheldere glazen bak. Jij blij, vissen blij!

De filter: wat doe je hiermee?

Misschien las je de stappen hierboven en dacht je: waar komt het stuk over de filter? Het zit zo: het filter kun je beter op een ander moment schoonmaken om de balans in je aquarium niet te verstoren. Idealiter geef je je aquarium eens per week een mini-makeover om algen geen kans te geven. Heb je algenetende visjes? Dan hebben die ook hun werk te doen!

Met deze tips is het onderhouden van je aquarium een fluitje van een cent. Happy cleaning!

0 Shares
Ook interessant