woman and cat joining hands

Tips om de dieren om ons heen gezond te houden in de winter

0 Shares
0
0
0

In deze koude en donkere maanden hebben de dieren om ons heen wat extra verzorging nodig. De meeste wilde dieren kunnen zichzelf prima redden in de wintermaanden, maar er zijn ook dieren die wat extra aandacht kunnen gebruiken in de winter. Zowel onze huisdieren als de dieren buiten. 

Vogelpindakaas

Vogels zijn dol op vogelpindakaas. Het is gemaakt van ongebrande pinda’s met een hoog vetgehalte. In de koude wintermaanden zorgt dit ervoor dat de tuinvogels lekker warm blijven. Vogelpindakaas hang je het makkelijkste op met een pindakaaspothouder. Plaats de houder aan de muur of de schutting, maar ook in een boom zullen de vogels deze lekkernij weten te vinden. Zorg wel dat de vogelpindakaas op een rustige plaats in de tuin hangt zodat de tuinvogels zich vertrouwd voelen om te komen kijken. Vogelpindakaas is niet alleen perfect voor in het najaar en de winter, maar is het hele jaar door een goede ondersteuning voor de vogels. In het voorjaar bij het bouwen van een nestje en het voeden van de jongen, in de herfst juist ter ondersteuning van de rui en in de winter om zich warm te houden en hun vetreserves aan te vullen.

Hond ontwormen

Onze viervoeters verkennen al snuffelend de wereld. Daarbij komen ze van alles tegen wat ze soms ook zomaar kunnen opeten. Een hond kan hierbij wormen oplopen. Zeker in de herfstperiode kun je niet altijd zien wat je hond onder die hopen met blaadjes vandaan haalt. Je hond ontwormen is niet alleen in de herfst, maar het hele jaar door belangrijk. Het is de sleutel om worminfecties te voorkomen en te genezen. Er schuilt namelijk overal besmettingsgevaar. Een ander handig middel om je hond te beschermen in de winter is een hondenjas.

Kippen

In principe hebben kippen in de winter geen extra verzorging nodig. Door te ruien hebben ze van nature een warm verenkleed wat ze beschermt tegen de kou. Vaak zoeken kippen als ze buiten lopen een beschutte plek op of trekken zich terug in het nachthok. Van tocht en vocht kunnen kippen echt ziek worden, zorg daarom altijd voor een droge en sneeuwvrije voerplaats. Strenge vorst kan soms wel schade aanrichten. Smeer de kammen en lellen dan regelmatig in met vaseline en inspecteer ook regelmatig de poten op bevriezing. Kippen kruipen ‘s nachts lekker tegen elkaar aan om elkaar warm te houden. Mocht het toch te koud worden, overweeg dan ook om een warmtelamp in het nachthok op te hangen.

Konijnen

Konijnen die het hele jaar buiten zitten moet je niet zomaar naar binnen halen in de winter. Het grote temperatuurverschil van de koude buitenomgeving naar een warme binnenruimte kan ertoe leiden dat ze ziek worden. Als het niet extreem koud is, kunnen konijnen vaak prima buiten blijven. Zorg er wel voor dat er extra stro aanwezig is, waar ze heerlijk in kunnen wegkruipen. Wil je ze toch iets geven ter beschutting, denk dan aan een konijnenhuis. Hierin kunnen ze lekker wegkruipen en beschut zitten. Daarnaast is water ook heel belangrijk voor konijnen, wanneer het water elke keer bevriest kun je een extra bakje of flesje water aanschaffen zodat je het regelmatig kunt wisselen en ontdooien. Een andere oplossing is een isolatiehoes voor de drinkfles waardoor het water minder snel bevriest. Ook handig voor in de zomer zodat het niet snel opwarmt.

0 Shares
Ook interessant