De impact van een schone werkplek

0 Shares
0
0
0

Niets verstoort onze productiviteit zo erg als afleiding. Veel werknemers kiezen daarom nog steeds voor een kantooromgeving: geen jengelende kinderen, bank om op te relaxen of afwas die wacht. Toch kunnen kleine zaken, zoals rommel, de concentratie verstoren. In dit artikel lees je waarom een schone werkplek zo belangrijk is.

Je productiviteit gaat omhoog met een schone werkplek

Je hoort steeds vaker over de “clean desk policy.” Dit betekent dat je je bureau opruimt aan het einde van je werkdag. Rondslingerende spullen op bureaus kunnen enorm afleiden, en hoe langer het blijft liggen, hoe groter de drempel wordt om op te ruimen. Managers en werkgevers willen daarom dat je je bureau opruimt: zo verleg je de focus naar je werk zelf, ben je minder afgeleid en word je productiever. Bovendien helpt een schoon bureau bij het eenvoudig houden van het kantoor schoonmaken.

Om een bureau spic en span te krijgen, is een extern schoonmaakbedrijf doorgaans een must, maar als er veel objecten op het bureau staan, wordt hun werk moeilijker. Rommel kan zich blijven opstapelen. Door je bureau op te ruimen, word je als werknemer productiever, kan er efficiënter worden schoongemaakt en voel je je, door die schone werkvloer en dat opgeruimde bureau, ook weer gemotiveerder om aan het werk te gaan.

Werknemers voelen zich gelukkiger zonder rommel

Uit onderzoek blijkt dat we thuis meer stress ervaren door een overdaad aan spullen. Deze spullen geven prikkels, en die prikkels zorgen ervoor dat je cortisolniveau (stresshormoon) stijgt. Hoewel rommelgerelateerde stress vaak wordt geassocieerd met een opgeruimd huis, heeft het ook raakvlakken met de werkplek.

Een opgeruimd bureau maakt ons niet alleen productiever op het werk, maar zorgt ook voor een ‘opgeruimd’ gevoel in ons hoofd. Minder prikkels, minder stress en meer geluk op de werkvloer. Minder stress zorgt voor minder ziekteverzuim, wat voor werkgevers weer een groot voordeel is. Iedereen heeft baat bij een schone en opgeruimde werkplek.

Je nodigt geen klanten uit op een rommelige werkplek

Laten we er niet omheen draaien: een schone werkplek is niet alleen prettig om in te werken of goed voor de productiviteit door het wegnemen van afleiding, maar is ook representatief. Net zoals een winkeleigenaar en het personeel zorgen voor een nette winkel, zo moeten werkgevers en werknemers zorgen voor de uitstraling van het kantoor. Wat als er klanten langskomen of gasten? Of misschien werk je in een corporatie en komt de CEO langs?

Door bureaus elke dag op te ruimen en een schoonmaakbedrijf voor kantoren in te huren voor het kantoor, zorg je er samen voor dat het kantoor representatief is voor iedereen die langs wil komen.

Schone werkplek? Schone handen!

De pandemie van 2020 heeft ons geleerd dat virussen en bacteriën overal kunnen opduiken. Hoewel we weer naar kantoor kunnen, is het belangrijk dat onze bureaus hygiënisch schoon blijven. Door deze regelmatig schoon te laten maken, kun je erop vertrouwen dat ze schoner zijn dan wanneer de schoonmaker slechts af en toe langskomt.

Daarnaast wil elke werknemer niet alleen een schoon kantoor, maar is het ook prettig als er geen rommel is in openbare ruimtes, zoals het toilet of de keuken. Door duidelijke regels te hanteren op de werkvloer over het gebruik van servies en bestek (zet alles meteen in de vaatwasser) of het weggooien van afval, kun je er samen met een schoonmaakdienst voor zorgen dat alles hygiënisch schoon blijft.

0 Shares
Ook interessant