white steel chair in front round table on white rug

Minimalisme: De kunst van minder spullen

0 Shares
0
0
0

We willen het eigenlijk allemaal wel. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Tegenwoordig zijn er steeds meer ontwikkelingen bij mensen dat ze minimalistischer willen leven. Maar wat houdt dat eigenlijk in. Het is niet alleen het opruimen van je kast en het minderen van je spullen, het is een hele levensstijl die je jezelf aanleert. In deze blog vertellen we je alles over de kunst van minder spullen. Wellicht heb je er zelf wat aan en begin je na het lezen van deze blog wel direct met opruimen. 

Wat is minimalisme

Zoals net benoemd, is minimalisme meer dan alleen het minderen van je spullen. Het draait er om dat je bewust kiest voor wat er echt waardevol is in je leven, zowel fysiek als mentaal. Het gaat niet alleen om het wegdoen van materiële zaken, maar de focus ligt op het scheppen van ruimte, letterlijk én figuurlijk. Bij minimalisme gaat het om de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Denk hierbij aan  tijd maken voor je vrienden en familie, misschien wel het leren van nieuwe dingen of gewoon wat meer rust en overzicht in je leven. Als je de spullen die je niet nodig hebt loslaat, maak je ruimte vrij. Zowel in je huis als in je hoofd. Je krijgt ineens meer focus, kunt creatiever zijn en je hebt meer tijd voor de dingen waar je echt blij van wordt. Het is eigenlijk een kwestie van bewuster leven en keuzes maken die passen bij wie je bent en wat je wilt. 

De voordelen van minimalisme

Minimalisme heeft zo ontzettend veel voordelen! Allereerst krijg je meer rust in je hoofd als je huis opgeruimd is. Je hebt geen stapels rommel meer die je onbewust toch onrustig maken. Ook bespaar je veel tijd, omdat je minder spullen hoeft schoon te maken en te onderhouden. Want hoe meer spullen je hebt, hoe meer je moet zorgen. Daarnaast merk je dat je bewuster gaat leven. Je koopt niet meer zomaar dingen, maar denkt echt na of je iets nodig hebt. Dat scheelt niet alleen heel veel geld, maar geeft ook een gevoel van rust en vrijheid. Je hebt minder, maar wat je hebt, heeft veel meer betekenis voor jou. Op de lange termijn geeft dat je veel meer voldoening dan al die spullen die je eigenlijk niet echt gebruikt.

Hoe begin je met minimaliseren?

Minimaliseren lijkt misschien een grote klus, maar je hoeft echt niet meteen je hele huis om te gooien. Begin klein! Start bijvoorbeeld met één lade of een kledingkast. Vraag jezelf bij elk item af: gebruik ik dit echt? Of maakt het me blij? Zo niet, dan kan het weg. Geef het weg of breng het weg naar bijvoorbeeld de kringloop en als het niet meer herbruikbaar is dan kun je het weggooien. Een handige tip is de regel “één erin, één eruit”. Koop je iets nieuws, dan moet er iets anders weg. Zo voorkom je dat je weer overladen wordt door spullen. En wees niet té streng voor jezelf. Het is een proces. Je zult merken dat het na een tijdje steeds makkelijker wordt om los te laten.

Minder spullen is ook minder risico

Minder spullen betekent ook minder kans dat er iets kapot gaat of dat je iets kwijt raakt. Hoe minder rondslingerende dingen, hoe minder ongelukjes zoals een omgestoten glas op je laptop of een verloren telefoon tussen de bergen papier. Bovendien, als je minder spullen hebt, hecht je vaak meer waarde aan wat je wél bezit en ga je er stuk zorgvuldiger mee om. Mocht er toch iets misgaan, dan vind je bij  InShared een passende verzekering voor de waardevolle items die je hebt. Dit geeft extra rust in je nieuwe, opgeruimde omgeving.

0 Shares
Ook interessant